Aggie
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 02 Maj 2010
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 9:42, 13 Maj 2010 Temat postu: Z GRILLOWANEJ/PIECZONEJ PAPRYKI |
|
|
3-4 czerwone papryki
1-2 cebule (wedle gustu)
czosnek również w ilości wedle gustu
bulion warzywny bądź mięsny wedle gustu jak wyżej, w ilości również wedle gustu (od jego ilości będzie zależeć gęstość naszej zupy)
w wersji ekonomicznej (gdy papryka jest droga), możemy użyć dodatkowo ziemniaczka do zagęszcenia zupy
Paryki opiekamy w piekarniku lub opiekaczu lub grillu, jak skórka zacznie się przypiekać (lekko zczernieje) wkładamy je do woreczka foliowego lub pojemniczka. Po kilku minutach, jak się ładnie "zaparują" ściągamy skórkę.
Cebulę razem z czosnkiem szklimy na oliwie (najlepiej wrzucić na zimną oliwę i dopiero smażyć), pilnujemy żeby się nie przypaliło / skarmelizowało, bo czosnek zrobi się gorzki!
Ziemniaczek/ki gotujemy najlepiej w łupince.
Wszyskie składniki łączymy, dodajemy bulion i gotujemy chwil kilka (papryka po pieczeniu jest już mięciutka) żeby połączyć smaki. Następnie miksujemy i decydujemy co do gęstości zupy.
Podajemy czystą lub z dodatkiem jogurtu (w zastępstwie śmietany) lub pokruszonym serem feta.
SMACZNEGO!!! :)))
tak jak wcześniej gdzieś pisałam, udowodnione (poprzez badania USG żołądka), że potrawa zmiksowana, wbrew pozorom, jest dużo dłużej trawiona przez żołądek niż taka sama "luzem". Ta zupka dość mocno "zapycha" no i kalorii ma niewiele :)
|
|