Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka

Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Sob 20:19, 28 Lip 2007 Temat postu: muffinki |
|
|
Robię je często, są naprawdę smaczne i sycące zwłaszcza na śniadanie z koktajlem.
przepis podstawowy:
2 szkl. mąki pełnoziarnistej typ 2000
1 szkl. naturalnej maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
3-4 łyżki fruktozy
3 białka z jajek
Wymieszać suche składniki, ubić pianę z białek z fruktozą. Wymieszać suche z maślanką i pianą z białek. Piec 50 min w 160 stopniach
Piec można w foremkach na babeczki, muffinki ( wtedy czas pieczenia to 20 min - najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest suche) lub formie keksowej, ciasto można zamrażać.
Na jego podstawie można robić różne "wariacje" dodać startą cukinię, jabłka, gruszki, zamiast kakao może być przyprawa do piernika lub cynamon.
Polecam - smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
ainoh7
koktajlowe guru

Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 571
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kATOWICE
|
Wysłany: Nie 15:35, 23 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
próbowałam te muffinki sa naprawde bardzo dobre. mało pracy a jaki smak :)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka

Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie 18:12, 23 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
cieszę się, że Ci smakowały. w zamrażalniku mam zapas na 2 tygodnie
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ainoh7
koktajlowe guru

Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 571
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: kATOWICE
|
Wysłany: Nie 18:30, 23 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
czy aby na pewno to mozna zamrozic? hmm dobry pomysł ale czy te ciasto potem wyjdzie tak jak trzeba?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka

Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie 18:45, 23 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
można spokojnie mrozić, już to wypróbowałam. Podzieliłam ciasto na porcje. Wieczorem wyjmuję z zamrażalnika do lodówki. Rano na śniadanie w sam raz pięknie się rozmrozi. Można też rozmrażać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej ale takowej nie posiadam, więc nie wiem.
Ciekawostką dla mnie było to, że ciasto po rozmrożeniu nawet jest lepsze, czasem po upieczeniu wychodzi mi trochę za suche a po rozmrożeniu jest w sam raz wilgotne.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cyl
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 23:57, 15 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Strasznie się cieszę że znalazłam tu muffinki. JEstem ich wielka fanką. W sobotę przychodzą do mnie znajome, więc je wypróbuję.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
graszka
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 50
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 19:03, 02 Kwi 2008 Temat postu: Re: muffinki |
|
|
super przepis.ale czy mozna fruktozę?
Maziaczek napisał: | Robię je często, są naprawdę smaczne i sycące zwłaszcza na śniadanie z koktajlem.
przepis podstawowy:
2 szkl. mąki pełnoziarnistej typ 2000
1 szkl. naturalnej maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
3-4 łyżki fruktozy
3 białka z jajek
Wymieszać suche składniki, ubić pianę z białek z fruktozą. Wymieszać suche z maślanką i pianą z białek. Piec 50 min w 160 stopniach
Piec można w foremkach na babeczki, muffinki ( wtedy czas pieczenia to 20 min - najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest suche) lub formie keksowej, ciasto można zamrażać.
Na jego podstawie można robić różne "wariacje" dodać startą cukinię, jabłka, gruszki, zamiast kakao może być przyprawa do piernika lub cynamon.
Polecam - smacznego |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuchciarz
ekspert koktajlowy

Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 9:26, 28 Gru 2015 Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za słodyczami, ale taki muffinki są jak znalazł :)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|