wiolonczela
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:44, 20 Maj 2013 Temat postu: Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym |
|
|
Kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym
przepis na 8 porcji
250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej
25 g drobnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła zimnego
2 żółtka
100 ml śmietany 18%
500 g rabarbaru
1 słoik dżemu truskawkowego nisko słodzonego
Na blat wysyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Przemieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i posiekaj całość nożem, tak aby zmieszać masło z resztą składników. Dodaj żółtka i śmietanę i krótko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rabarbar umyj, usuń liście i podstawy łodyg, obierz. Pokrój łodygi rabarbaru w kostkę.
Prostokątną blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkuj na mniej więcej prostokątny placek większy od blachy i przełóż go na blachę za pomocą wałka do ciasta. Wyłóż ciastem formę dociskając go do brzegów.
Ciasto posmaruj dżemem truskawkowym, a na nim ułóż kawałki rabarbaru. Możesz ewentualnie wierzch posypać odrobiną cukru brązowego.
Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
|
|