moniczka
koktajlowy beniaminek
![koktajlowy beniaminek koktajlowy beniaminek](http://img216.imageshack.us/img216/8246/08ex9.gif)
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Sob 15:55, 24 Paź 2009 Temat postu: banany w cieście kokosowym |
|
|
Przepis znalazłam na puszka.pl
Składniki: dla 2 osób
Ciasto:
1/4 szklanki kremu kokosowego (*)
1 łyżka mąki pszennej (ja dałam otręby , mąki tylko trochę )
ew. łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej, żeby ciasto było bardziej lepkie (dałam jajko)
Banany:
2 świeże banany, dojrzałe, ale nie przejrzałe
opcjonalnie sok z cytryny
1,5 łyżeczki cynamonu (lub wg smaku) - użyłam cynomon,imbir i kardamon
+ olej do smażenia
+ opcjonalnie, do przyozdobienia: wiórki kokosowe lub przypieczone na suchej patelni płatki migdałowe lub, jeśli chcemy otrzymać naprawdę słodką potrawę, słód.
żeby było bardziej strukturalnie można słonecznik,lub siemie lniane- podprażone
Przygotowanie:
Etap 1 - ciasto:
Mąkę należy wymieszać z kremem kokosowym i pozostałymi składnikami na jednolita masę. To krem nadaje odpowiednią konsystencję. Ciasto nie może być za gęste, , ani za rzadkie, ( lepsze jest jak bardzo gęsta śmietana- naleśnikowe - spływa z baanana)
Etap 2 - banany:
Należy je obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół.
zasada na oko (jeśli chodzi o wielkość kawałków) jest najlepsza Następnie należy je oprószyć cynamonem. Wcześniej można je jeszcze skropić sokiem z cytryny.
Etap 3 - smażenie:
Przygotowane banany obtoczyć/zanurzyć w przygotowanym cieście i usmażyć na oleju. Olej powinien być dobrze rozgrzany, żeby na włożonych na patelnię bananach zrobiła się skorupka z ciasta. Później gaz należy trochę zmniejszyć, żeby banany zdążyły się usmażyć również w środku. Każdy z nich smażymy ok. 5 minut, przewracając w międzyczasie na drugą stronę.
Sztuka jest dobre usmażenie bananów, żeby zmiękły również w środku, ale żeby ciasto nie było spalone.
Etap 4 - podanie:
Banany układamy na talerzu. Można zrobić esy-floresy ze słodu - wyglądają efektownie, bo słód jest dość ciemny. Można tez oprószyć banany wiórkami kokosowymi lub przyprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
Wskazówki i uwagi:
(*) jeśli nie mamy kremu kokosowego można dodać namoczone we wrzątku i zmiksowane z odrobiną wody wiórki kokosowe (potrzebna jest w miarę gładka konsystencja, ale nie musi być śmietankowa). Można też spróbować wykorzystać mleczko kokosowe, ale wtedy trzeba dodać odpowiednio mniej mleczka a więcej mąki, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję
w nawiasach dopisałm swoje uwagi.
Banany można posypać też ciemną tartą czekoladą (strukturalne)
Lub na zimną o mokrą pogodę zastosować likier jajeczny , lub inny.
PYCHA!
|
|