Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Nie 17:30, 29 Lip 2007 Temat postu: sałatka z pomidorów i tofu |
|
|
5 pomidorów
3 kiszone ogórki
4 łyżki koperku
10 czarnych lub zielonych oliwek
20 dag tofu
1 cebula
sos - 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku,pieprz,sól, łyżka soku z cytryny
Pomidory pokroić w cząstki, ogórki w kostkę, cebulę posiekać i sparzyć. Tofu ugotować na parze przez 10 min, ostudzić pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać.
Składniki sosu wymieszać w słoiku (czosnek wycisnąć przez praskę) - polać sosem sałatkę. Podać w salaterce wyłożonej listkami sałaty i udekorować oliwkami.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
sailchuach
koktajlowe guru
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 554
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 22:58, 29 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
A czemu tofu trzeba gotować? Chodzi o miękkie? Ja najczęściej biorę wędzone lub a la feta, które od razu można by chyba wkroić do sałatki.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pon 17:11, 30 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
faktycznie, zapomniałam napisać że chodzi o tofu miękkie - trzeba je "uparować" aby straciło zapach surowizny, wędzone oczywiście też może być, chociaż ja nigdy takiego nie jadłam - jakoś nie mam przekonania do wędzonych produktów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 9:46, 02 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za tofu... A Wy go lubicie??
|
|
Powrót do góry |
|
|
|