Madzik
ekspert koktajlowy

Dołączył: 07 Lut 2013
Posty: 450
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Krakow
|
Wysłany: Wto 9:58, 07 Maj 2013 Temat postu: Ziarenczak (krakers ziarenkowy) |
|
|
Ziarenczak
W duzej misce wymieszac:
2 szklanki roznych ziarenek (dynia, slonecznik, siemie lniane, sezam, mak, moga byc pokrojone orzechy)
przyprawy wedlug uznania (moze byc tylko sol, mozna dodac kurkume, papryke, ziola)
1/2 szklanki maki kukurydzianej
Dolac po trochu goracej wody i mieszac az bedzie geste jak smietana, dodac 3 lyzki oliwy.
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia, im bardziej plasko bedzie rozlozona masa, tym krakers bedzie bardziej chrupiacy.
Piec w 150 stopniach, ok 30 minut, mozna pod koniec zwiekszyc do 180 i obrocic placek do gory nogami, zeby sie przypiekl tez od tej drugiej strony. Raczej nie da sie pokroic, mozna polamac na kawalki, albo pociac nozyczkami zanim ostygnie :-)
Mozna pochrupywac jako przekaske, albo smarowac roznymi pastami (z avokado, fasoli, soczewicy) - MNIAM!
Ostatnio zmieniony przez Madzik dnia Wto 10:01, 07 Maj 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|