agniotek
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:10, 17 Kwi 2008 Temat postu: chlebuś |
|
|
2 pczki suchych drozdzy
1 kg maki pelnoziarnistej
2 szkl otrebow pszennych
1 l wody
1 lyzka soli
mieszanka sloneczkiu, dyni, rodzynek, sliwek suszonych, orzechow
Wszytskie skladniki mieszamy. Masa jest bardzo gesta i kleista wiec np ja mieszam wiertarka :-) ale spokojnie mozna po porstu zagniesc rekami. przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej maslem formy, smarujemy rozbeltanym jajkiem i posypujemy pestkami slonecznika albo dyni. Pieczemy ok 40 min do 1 godziny w 180 st. Z podanych proporcji wychodza dwie blaszki keksowki. Chleb jest pyszny, swiezy ok 1 tygodnia i przede wszystkim nie ma konserwantow.
|
|