Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olimpia
młodsza koktajlowiczka

Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 16:31, 17 Gru 2008 Temat postu: Chleb razowy |
|
|
Składniki: (na formę od keksu)
4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej- ja używam 2 szkl. mąki orkiszowej i 2 szkl. mąki pszennej oczywiście obie pełnoziarnistej.Używam orkiszu bo ma lecznicze działanie na nasz organizm!!!
25 dag drożdży- 1/4 paczki
1 łyżeczka soli morskiej- płaska
1/2 łyżeczki melasy trzcinowej
1 i 1/2 szkl.wody ciepłej- może być potrzebne troszkę więcej wody do 1 i 2/3
ziarna po parę łyżek według uznania i gustu ja używam słonecznik, siemię lniane, dynię. Można dodać też orzechy. A wierzch posypuję makiem. Można używać do posypania sezam będzie bardziej strukturalnie.
Wykonanie:
do miski wsypać mąkę, sól, ziarna i wymieszać łyżką. pokruszyć drożdże. przygotować ciepłą, ale nie gorącą wodę i wymieszać w niej melasę. Do miski lać powoli wodę i wymieszać wszystko. Masa nie powinna być zbyt mokra ani sucha. Jeśli jest zbyt mokra dosypać mąki. W misce pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i posypać makiem lub sezamem. Piec ok. 40-50 min. max 60 min w temp. ok 180 C. Ja piekę na początku w niższej temperaturze, a pod koniec pieczenia ok 15 min przed wyłączeniem podwyższam temperaturę. Skórka ma być zarumieniona.
Dla wiadomości podaję że chleb jest pyszny i zdrowy i robi się go szybko- ja robię go w przerwach między reklamami . Ale mój pierwszy chleb nie był zbyt udany twardy i mało słony! Więc nie zrażajcie się miłe Panie. Za trzecim razem na pewno się uda. Jeżeli był za twardy tz. że trzeba dodać troszkę więcej wody i zmniejszyć temperaturę pieczenia. Ja wciąż eksperymentuje z tym chlebem i zmieniam a to mąki a to ziarna. Ostatnio zrobiłam z mąki żytniej Pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
forencka
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 2:00, 26 Mar 2009 Temat postu: Chlebek |
|
|
Jakby komuś nie wyszedł, to ja robię tak - i zawsze wychodzi tzn. 2 razy ;).
Na dwie keksówki:
1 kg mąki pełnoziarnistej (może być inna oczywiście)
150 g otrębów pszennych czasem też dodaję zarodki - jak dostanę
paczuszka słonecznika albo dyni albo kto co lubi
świeże drożdże kostka
łyżka cukru
łyżka soli
ok. 3 szklanek ciepłej wody
Zaczyn: szklanka wody, do tego pokruszyć drożdże, ,dodać łużkę cukru i mąki, odstawić. Jak zaczną szaleć wlać drożdże do miski z pomieszanymi suchymi składnikami i solą, zamieszać i dolewać wody, aż do uzyskania luźnej, kleistej konsystencji, nie wodnistej absolutnie. Odstawiamy, niech sobie podwoi objętość. Mieszamy znowu, przelewamy (raczej przerzucamy) do foremek albo jednej dużej i znów czekamy aż urośnie, ,po czym do pieca na 50 minut w temperaturze 200 st. C (oryginalne zalecenie: 40 min 200C, 20 min 180C, ale opcja dla leniwych też działa). POtem spryskać albo nakryć mokrą ściereczką aby nie był twardy z wierzchu i mamy chleba, że ho ho ;)
Ostatnio zmieniony przez forencka dnia Czw 2:00, 26 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malaga
koktajlowe guru

Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 630
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:02, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Mmmm... brzmi pysznie i chętnie bym wypróbowała, tyle, że mój facet nie przepada za chlebem razowym, a ja jem chleb 4 razy w tygodniu po 1, góra 2 kromki...
A próbwałaś go zamrażać? jak potem smakuje?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
forencka
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 15:13, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Nie próbowałam, ,ale podejrzewam, że nie powinno być problemu - to właściwie normalny chleb, a chlebek mrożenie lubi ;)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malaga
koktajlowe guru

Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 630
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 16:27, 26 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki, w weekend spróbuję znależć chwilę, żeby go upiec :)
Pozdrawiam!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Goya
adeptka koktajlowa

Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Pią 0:39, 27 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ja juz od jakiegos czasu sie przykladam, zeby wogole jakis chlebek upiec, wiec moze wyprobuje ten przepis...
dziewczyny jak cos to dzielcie sie wrazeniami i efektami
ciekawa jestem Waszych opinii
|
|
Powrót do góry |
|
 |
forencka
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 12:19, 27 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Z mąki pszennej tortowej wyszedł mi o "sklepowej" konsystencji ;), z pełnoziarnistej (+otręby i zarodki pszenne) jest kluchowaty, ale i tak mi smakuje bo wiem jaki zdrowiutki :)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ebru
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:16, 09 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Czy chleb na zakwasie będzie się wliczał jako strukturalny? Czy lepsze są drożdże?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Noelka
ekspert koktajlowy

Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 10:07, 18 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, ze tak. zakwas to nic innego jak dzikie drożdże. Na pewno jest jeszcze zdrowszy niż na drożdżach piekarskich, ale jak zawsze przy zakwasie trzeba sobie pieczenie rozłożyć w czasie, musi mieć czas, żeby wyrastać. Na zwykłych drożdżach są zdecydowanie szybsze w realizacji.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koktajlek
koktajlowy beniaminek

Dołączył: 25 Lut 2012
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z bliska i z daleka
|
Wysłany: Wto 13:01, 28 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam a właściwie mąż upiekł chlebek z przepisu forencka, wyszedł pyszny i zjedzony do końca.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuchciarz
ekspert koktajlowy

Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 12:46, 15 Maj 2017 Temat postu: |
|
|
Aż sam spróbuję!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|