Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monique
Adminka
Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Śro 9:46, 20 Cze 2007 Temat postu: MLEKO SOJOWE |
|
|
mleko sojowe własnej roboty ( przepis kasi)
- 1 szkl soi
- 5 szkl wody
Namoczyć soję w tej wodzie na noc, rano przepuścić przez maszynkę , z powrotem dodać do wody w której się moczyła, niech odstoi się jeszcze 2 godziny.Potem zagotowujemy i gotujemy 20 min wolno, mieszając. Uwaga trzeba dobry i spory garnek, bo przypala się i rośnie! Potem odcedzamy przez sitko i mamy bielutke mleko sojowe.Ja jeszcze tę papkę na sitku przelewam zagotowaną wodą troszkę, żeby uzupełnić to, co się wygotowało.Wychodzi litr mleka, wg przepisu można dodać cukier waniliowy do smaku
PS. NAJLEPSZY TEMAT NA TYM FORUM - PONAD 166.000 ODWIEDZIN
KLIKNIJ TUTAJ
Ostatnio zmieniony przez monique dnia Pią 2:32, 02 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
BEAMI
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 25 Gru 2008
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: Pią 0:40, 26 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
A to co zostaje na sitku możemy użyć do robienia kotletów sojowych, z tofu i innych :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
SylwiaO
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:45, 08 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
MLEKO SOJOWE I KOTLETY SOJOWE
(przepis z żegiestowskiego ośrodka wczasów strukturalnych)
MLEKO SOJOWE
NA NOC NAMOCZYĆ SZKLANKĘ SOI W DUŻEJ ILOŚCI WODY. SOJĘ KUPUJCIE PAŃSTWO W DOBRYCH SKLEPACH ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ, BĘDZIECIE MIELI PEWNOŚĆ, ŻE MACIE PRODUKT NAJLEPSZEJ JAKOŚCI.
RANO WODĘ ODLEWAMY A SOJĘ PRZEPŁUKUJEMY. WRZUCAMY SOJĘ DO MALAKSERA LUB MIKSERA DO KOKTAJLI, DODAJEMY 2 SZKLANKI WODY I MIKSUJEMY NA BIAŁĄ, GŁADKĄ MASĘ. W GARNKU ZGOTOWUJEMY
1 LITR WODY, PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY ZMIELONĄ SOJĘ I GOTUJEMY, OD MOMENTU ZGOTOWANIA OK 5 MINUT.
UWAGA! PODCZAS GOTOWANIA POWSTAJE DUUUŻO BIAŁEJ PIANY, MUSIMY PODCZAS GOTOWANIA POLEWAĆ JĄ CIENKIM STRUMIENIEM WODY.
PO UGOTOWANIU PRZECEDZAMY SOJĘ PRZEZ SITKO WYŁOŻONE GAZĄ. PO PRZESTUDZENIU DOPRAWIAMY ODROBINĄ SOLI I CUKRU. PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE. TO, CO ZOSTAŁO NAM NA SITKU, TO OKARA, Z KTÓREJ ROBIMY KOTLETY SOJOWE.
KOTLETY SOJOWE
DO OKARY DODAJEMY SÓL,ODROBINĘ PIEPRZU, JAJKO I DO WYBORU, CZOSNEK, NATKĘ PIETRUSZKI, KOPEREK LUB CO TAM KOMU PRZYJDZIE DO GŁOWY. FORMUJEMY KOTLETY, TAK JAK MIELONE. OBTACZAMY W ZWYKŁYCH PŁATKACH KUKURYDZIANYCH. PRZED OBTOCZENIEM PŁATKI LEKKO ROZGNIATAMY RĘKĄ. SMAŻYMY NA ŁYŻCE OLIWY, KRÓTKO, BO OKARA JEST JUŻ UGOTOWANA. PODAJEMY Z SURÓWKĄ NP. Z KISZONEJ KAPUSTY.
|
|
Powrót do góry |
|
|
moniczka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 19:45, 18 Paź 2009 Temat postu: mi wyszło dobre |
|
|
Bardzo dobre - dołożyłam 2 lyżki miodu (ciut za dużo, pewnie starczyłoby półtora)i cukier waniliowy .
Przesadziłam trochę z wodą - mam całą butelkę 1 litrową i jescze kubek.
Ale wyszło dobre jestem z siebie taka dumna.
Jutro może zrobię kotlety.
A może ktoś ma doświadczenia z serkiem tofu. Jak to zrobić.
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasandra
koktajlowe guru
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:29, 18 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Tofu można zrobić bardzo łatwo. Mleko sojowe trzeba zagotować, wyłączyć gaz, do gorącego mleka wlać wyciśnięty wcześniej sok z 3-4 cytryn, zamieszać i po chwili mleko zacznie się ścinać. należy poczekać jeszcze kilka minut, potem ścięte mleko odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub sciereczką, tak jak twarożek swojej roboty.
Robiłam takie tofu i wyszło bardzo dobre. Można je użyć do naleśników z kaszą gryczaną zamiast białego sera.
Przepis pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
Powrót do góry |
|
|
moniczka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Nie 21:42, 18 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
dzięki bardzo , na stronie którą podałaś jest super wszystko pokazane.
krok po kroku.
Dziś zrobiłam tylko mleko , ale za 2-3 dni zrobię więcej i z części zrobię tofu
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
|
moniczka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: Wto 10:48, 20 Paź 2009 Temat postu: tofu niestety nie wyszło |
|
|
Ale zrobiłam dobre kotlety:
okara ,jajko ,pietruszka,podduszona cebulka i papryka, starty ser żółty(trochę nie strukturalny chyba) otręby i mix który zrobiłam po sugesti którejś z Was (słonecznik,dynia,sezam i pł.migdałowe) olej z pestek winogron.
Uformowałam kotleciki i zapiekłam w piekarniku.
Dobre - trochę się kruszą -a;le smaczne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorunia
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe kraju
|
Wysłany: Sob 11:03, 13 Lut 2010 Temat postu: Re: MLEKO SOJOWE |
|
|
monique napisał: | mleko sojowe własnej roboty ( przepis kasi)
- 1 szkl soi
- 5 szkl wody
Namoczyć soję w tej wodzie na noc, rano przepuścić przez maszynkę , z powrotem dodać do wody w której się moczyła, niech odstoi się jeszcze 2 godziny.Potem zagotowujemy i gotujemy 20 min wolno, mieszając. Uwaga trzeba dobry i spory garnek, bo przypala się i rośnie! Potem odcedzamy przez sitko i mamy bielutke mleko sojowe.Ja jeszcze tę papkę na sitku przelewam zagotowaną wodą troszkę, żeby uzupełnić to, co się wygotowało.Wychodzi litr mleka, wg przepisu można dodać cukier waniliowy do smaku |
Tylko po co dodawać chemię - cukier waniliowy, a właściwie to wanilinowy nie ma nic wspólnego z prawdziwą wanilią i nie jest strukturalny.
Jeśli już komuś brakuje takiego smaku to proponuję zrobić nalewkę waniliową własnej roboty (strąk wanilii macerujemy w czystej wódce lub spirytusie - przepisy w Internecie) i używać jej ostrożnie do aromatyzowania potraw.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Esflores
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 05 Cze 2011
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:16, 05 Cze 2011 Temat postu: mleko sojowe |
|
|
w dobrej ceni i dobrej jakości mleko sojowe w proszku można kupić na allegro.pl. Warty polecenia jest sprzedawca DorciaL81
|
|
Powrót do góry |
|
|
iska
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 22:11, 18 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Nareszcie nie będę przepłacać za mleko sojowe, 10 zł za litr to lekka przesada. Dziś zrobiłam mleko według waszego przepisu wyszło mi 1 l i szklanka. Kupuje soje w sklepie z ze zdrową żywnością i nie modyfikowaną genetycznie. Pozdrawiam :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marcheweczka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 05 Gru 2013
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 16:29, 05 Gru 2013 Temat postu: |
|
|
Ooo, super! Nie znałam takiego przepisu i z chęcią go wypróbuję ;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cygnus
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:01, 26 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Jadłem serek Tofu, ale robiła koleżanka. Strasznie nie dobry... Mleko sojowe uwielbiam, ale ten serek jest okropniasty :D
|
|
Powrót do góry |
|
|
Madzik
ekspert koktajlowy
Dołączył: 07 Lut 2013
Posty: 450
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Krakow
|
Wysłany: Czw 11:29, 27 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
Tofu samo w sobie moze i jest niesmaczne dla niektórych, ale warto spojrzeć na niego jako polprodukt, z którego dopiero tworzy się dania, marynujac je, smażąc, miksując na pasty słodkie (wtedy koniecznie z sokiem z cytryny) i słone. Możliwości jest bez liku :-)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Cygnus
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:42, 08 Kwi 2014 Temat postu: |
|
|
Może masz rację. Ale mam strasznie nieprzyjemne wspomnienia po próbowaniu tego specyfiku
|
|
Powrót do góry |
|
|
majmaj
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 06 Sie 2014
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 12:35, 06 Sie 2014 Temat postu: |
|
|
Nie, nie. Tofu jest okropne. Nie potrafiłam tego przełknąć. Mleko sojowe jak najbardziej ok. Ale nie Tofu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|