Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kasandra
koktajlowe guru
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 20:17, 13 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
No właśnie, z awokado czasem bywają kłopoty. U nas w supermarkecie od jakiegoś czasu w ogóle nie było awokado więc koktajl zielony musiał iść w odstawkę. Dzisiaj wreszcie dopadłam te owoce. Kupiłam 3 sztuki, niestety twarde są jak kamienie i będą musiały poleżeć kilka dni....
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
agatons
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 15 Cze 2009
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 11:31, 16 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
a ja wczoraj dorwałam avocado w biedronce! 1,95 zł za sztukę, a ostatnio kupowałam za 2,85:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Milkaa
adeptka koktajlowa
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Puławy
|
Wysłany: Wto 18:05, 16 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
agatons witaj na forum
Awokado rzeczywiście nie jest łatwo dostać, w tamtym tygodniu kupiłam 2- 3 zł za szt.
Jedno było mniam mniam, ale drugie zaczęło pleśnieć, myślałam, że po odkrojeniu zepsutej części dam rade zjeść, ale zrobiło się czarne i gorzkie.No i poszło do kosza.
W piątek kupiłam za 2.49zł. jest spore, ale jeszcze czeka na swoją kolej.
A dziś na kolację(mam nadzieję,że to była już kolacja) zaserwowałam sobie koktajl truskawkowy.Dałam trochę więcej truskawek, więc jestem jak na razie bardzo nasycona.
A nas więcej i więcej:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emulor
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 21:33, 17 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny...te 30 gram awokado do zielonego koktajlu odciam...a potem brzegi owocu robią się czarme...ciekawe czy mozna awokado zamrozić tak jak ananas? co robicie by owoc nie czerniał i wysychał?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasandra
koktajlowe guru
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 23:06, 17 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
W ogóle z tym awokado to jakoś dziwnie.... W przepisie jest napisane: "1/2 (30g) dojrzałego awokado". Tylko że ja jeszcze nie spotkałam awokado którego połówka ważyłaby 30g. Waży mniej więcej 100g, bez pestki oczywiście. I daję do koktajlu taką połówkę gdyż inaczej większość awokado by mi się marnowało.
Emulor, ja z awokado radzę sobie w taki oto sposób. Jedną połówkę daję do koktajlu a drugą (ze skórką i z pestką) smaruję po przekroju (wokół pestki) sokiem z cytryny i wkładam do lodówki. Po takim posmarowaniu sokiem z cytryny awokado prawie nie ciemnieje.
Próbowałam mrozić awokado pokrojone w kostkę.Można tak robić ale trzeba póżniej miksować je w koktajlu zamrożone. Jeśli zostawi się do rozmrożenia to po rozmarznięciu jest już czarne. Teraz sobie pomyślałam że może dobrze by było przed zamrożeniem "wykąpać" je w soku z cytryny. Nie próbowałam tego, trzeba będzie zrobić taki eksperyment.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emulor
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 8:05, 18 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
ojej, kasandro jak tez tak po kryjomu robilam z koktajlem zielonym, bo nie wyróbka z marnowaniem się awokado.i dawałam połówkę ale np mniej jogurtu i robiła sie papa...potrafiłam tez otworzyć lodówke i zjeść awokado w czaie deseru owocowego z innymi owocami...kiedys nie jadłam awokado wcale..teraz jego smak mi pasuje ...jest całkiem, całkiem..;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasandra
koktajlowe guru
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:04, 18 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
A ja do koktajlu zielonego nie stosuję jogurtu tylko kefir. Jest on z reguły nieco rzadszy niż jogurt, biorę go tyle co w przepisie czyli 200ml. Koktajl i tak wychodzi na tyle gęsty że trzeba go jeść łyżeczką.
Aha, bym zapomniała, kefir biorę beztłuszczowy. Wychodzę z założenia że skoro tłustego awokado daję dużo więcej niż mówi przepis to kefir może mieć 0% tłuszczu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Milkaa
adeptka koktajlowa
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 256
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Puławy
|
Wysłany: Pią 14:19, 19 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
dziewczyny ja dzielę awokado na 3-4 części, zostawiam z pestką w lodówce i jest w porządku
|
|
Powrót do góry |
|
|
sarenka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 15:14, 19 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Kasandra napisał: | Aha, bym zapomniała, kefir biorę beztłuszczowy. Wychodzę z założenia że skoro tłustego awokado daję dużo więcej niż mówi przepis to kefir może mieć 0% tłuszczu. |
Ale w książce doktor wyraźnie pisze aby nie stosować produktów light o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Pisze że z produktów o niskiej zawartości tłuszczu nie przyswaja się wapń. Stosowanie produktów light moze prowadzić do zwolnienia przemiany materii.
Ostatnio zmieniony przez sarenka dnia Pią 15:14, 19 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emulor
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Sob 9:57, 20 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
ja stosuje sie zawsze do przepisów doktora...jak pisze tak robię....ostanio trochę z tym pofolgowałam i waga stanęła...choc niewątpliwie duzo czynników wplywa na nasza wagę. zauważyłam ostatnio ze przy aerobicu czy silowni za malo pijam wody...(wypijam 2 litry/dobę) i to zaczyna byc stanowczo mi za malo, mialam nawet z tego powodu zaparcie...no i chyba dlatego dzis rano ważaylam 74, 6...a potem..po maslance...hehe 73, 9:)..prawie o,7 kilo odpadków...ufff..ale jak lekko teraz mi:)
Sory ze o tym pisze..ale dziewczyny warto dużo pić;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasandra
koktajlowe guru
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 10:25, 20 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Sarenko, jeśli idzie o produkty typu light to generalnie racja. Tylko skoro ze względów ekonomicznych daję do koktajlu ok. 100g awokado a nie 30g to i tłuszczu jest znacznie więcej. Naszemu organizmowi jest raczej obojętne z czego tłuszcz pochodzi.
Po drugie jogurt czy kefir o zawartości tłuszczu rzędu 1,5% też jest produktem light tylko w mniejszym stopniu. Inaczej tego tłuszczu byłoby w granicach 3,5%.
Generalnie też stosuję się do zaleceń Doktora. Niestety czasem względy ekonomiczne muszą brać górę nad zaleceniami ze względów oczywistych. Niezbyt często też kupuję sok brzozowy gdyż jest drogi ( 8zł za butelkę o,75l) i nie mogę sobie często na niego pozwolić. Wtedy zamiast soku brzozowego do koktajlu żółtego stosuję zmiksowaną pomarańczę. Wiem że to nie to samo ale cóż robić. Polskie emerytury są takie a nie inne i raczej nie rozpieszczają...Po prostu trzeba sobie jakoś radzić....
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joan
arcymistrz koktajli
Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 1000
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kunice k/Legnicy
|
Wysłany: Nie 12:18, 21 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
To raz Kasandra, a dwa, skoro moge dodać pomarańcza i koktajl też jest smaczny, to nie chce mi się latać i szukac tego soku brzozowego... Ja przez ten sok, a raczej problemy z zakupieniem go przestałam pić koktajle z jego "udziałem".... Tak samo z melasą.... nie mogłać dorwać nigdzie dodokoła w sklepach, a do centrum do Bomi, bo tam jest zawsze, jakoś nie było mi po drodze... kupiłam więc cukier trzcinowy i daję radę... i tak słodzę tylko od czasu do czasu kawę... czyli ten cukier, co go kupiłam za 7 zł (melasa jest nawet do 17 zł) starczy mi na kilka dobrych miesięcy...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emulor
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 15:28, 22 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
ja też z powodu ceny przeszlam na koktajle z mleka sojowego...trudno,,a sok z brzozy kupuje tylko 1 raz w miesiącu..i tyle...robie pod rząd przez trzy dni koktajl zółty
|
|
Powrót do góry |
|
|
antosia
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 06 Maj 2009
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 12:14, 23 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Witam
Zgadzam się z Wami co do soku brzozowego- jest dość drogi :(((
Człowiek chce się zdrowo odżywiać, pić to co najlepsze a tu niektóre produkty są dość drogie i na dodatek czasami trzeba się nachodzić aby je dostać :(((
Zdrowa żywność powinna być tańsza!!!!!!!!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emulor
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 10:59, 24 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
zdrową cieżko sie podukuje...ma pewną renomę...a sztuczny jogurcik..hehe maszyna, jakieś sztucznosci, kilka minut mieszania i..kultury bakterii, ktore tak i tak nie przeżywają w żołądku:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|