Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
el moni
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 1:39, 22 Lip 2007 Temat postu: szpinak w cieście francuskim |
|
|
Składniki:
ciasto francuskie
mrożony szpinak (1 opakowanie)
przecier pomidorowy
ser żółty
czosnek ( ilość ząbków wg uznania)
masło,sól
W garnku rozpuszczamy masło , a potem szpinak, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą do smaku.W między czasie rozkładamy ciasto na blaszce i połowę smarujemy przecierem pomidorowym zmieszanym z wyciśniętym czosnkiem (ok. łyżki przecieru wystarczy). Potem rozkładamy równomiernie gotowy szpinak i na to kładziemy plasterki sera żółtego. Przykrywamy drugą połową ciasta i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok.200 stopni) na 10 - 12 minut (tak jak jest napisane na cieście zresztą)
Muszę przyznać, że nie lubię szpinaku i do tej pory go nie jadłam, ale podany w ten sposób ( u koleżanki) smakował mi bardzo.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
sailchuach
koktajlowe guru
Dołączył: 14 Lip 2007
Posty: 554
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 21:21, 22 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki za przepis - uwielbiam szpinak, ale nigdy sama nie robiłam. Zrobię, jak się dorobię piekarnika - na razie na szczęście (dla mojej figury) nie mam. Mam tylko pewne obawy, czy ciasto francuskie jest strukturalne
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Wto 18:33, 24 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
He, He - coś mi się wydaje, że to ciasto nie jest strukturalne ale od czasu do czasu pewnie nie zaszkodzi. Też coś z niego zrobię tylko bez szpinaku
|
|
Powrót do góry |
|
|
el moni
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 19:07, 24 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Oj, no ciasto strukturalne nie jest, ale pozostałe składniki jak najbardziej
A poza tym to ciasto jest cienkie i takie "lekkie", czyli raczej nie trzeba mieć dużych wyrzutów sumienia, jak się je zje
A poza tym, myślę,że można robić różne warianty tego przepisu. Ja myślałam np o dodaniu drobno pokrojonych pieczarek uduszonych z cebulką . Myślę,że byłoby to dobre do barszczu czerwonego np zamiast pasztecików, czy uszek. No ,ale jeszcze nie robiłam, bo to bardzo niestrukturalne by było
|
|
Powrót do góry |
|
|
cyl
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:14, 15 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ja jestem ogromną fanką tego okropnego, niestrukturalnego ciasta francuskiego. Robię na słodko, nie na słodko, w różnych wariantach. Też sobie mówię, że jest lekkie i niskokaloryczne , no bo przecież tak wygląda. A taki szpinak ze startym żółtym serem wymieszanym ze wszystkim zrobiłam kiedyś na grzankach bez skórek, jako przystaweczkę. Pycha.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bożka
arcymistrz koktajli
Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 1028
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 22:26, 15 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ten przepis nawet nie " leżał" koło strukturalnego :) ciasto francuskie + żółty ser = to wszystko mocno niestrukturalne
|
|
Powrót do góry |
|
|
cyl
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 29 Paź 2007
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 19:06, 16 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Czuwaj, Bożka, czuwaj. Ja sobie zawsze mówię, że to 1/3 niestrukturalnej diety. :)
Ostatnio zmieniony przez cyl dnia Nie 19:18, 16 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bożka
arcymistrz koktajli
Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 1028
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 23:12, 16 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Cyl JA też nieraz sobie tak tłumaczę , ale trzeba uwazac zeby z tego 1/3 nie zrobilo sie 7/8
|
|
Powrót do góry |
|
|
forencka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 11:36, 11 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Ciasto francuskie lekkie nie jest, ooooj nie - kupne to sama margaryna, a domowe to samo masło. Ale i tak zrobię taki placek, bo mi się jutro ciasto przeterminuje :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorunia
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe kraju
|
Wysłany: Pią 22:26, 21 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Mam propozycję, żeby niestrukturalne przepisy wyrzucać z tego wątku bo robi się bałagan. Przepisy tutaj umieszczane mają być pomocne w dietkowaniu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 10:51, 26 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Tak czy siak, przepis wygląda smakowicie :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 14:54, 16 Sty 2018 Temat postu: |
|
|
Próbował ktoś tego dania? Mi wyszło idealnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 14:53, 08 Mar 2019 Temat postu: |
|
|
Nikt nie próbował?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|