Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olimpia
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:07, 06 Sty 2009 Temat postu: pulpeciki w sosie koperkowym |
|
|
Składniki:
udziec z indyka
mąka pszenna razowa
jajo
pęczek kopru
pół pęczka natki pietruszki
cebula duża
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz, papryka i inne przyprawy wg uznania
1-2 łyżki duże jogurtu naturalnego
vegeta, liść laurowy, ziele angielskie lub wywar warzywny albo mięsny
makaron rurki pełnoziarnisty lub inny
Przygotowanie:
Udziec z indyka jeżeli jest z kością to pozbawić kości, skóry i zbędnego tłuszczu, następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Po zmieleniu dodać pół startej cebuli i czosnek, drugą połówkę cebuli pokroić w drobną kosteczkę. Następnie do mięsa dodać jajo, przyprawy, 1-2 łyżki mąki, posiekaną pietruszkę. Uformować małe kuleczki i obtoczyć je w mące. Wrzucać pulpeciki na wrzącą wodę z dodatkiem vegety, ziela angielskiego i liścia laurowego lub na wywar warzywny (może być też rosół). W osobnym kubka wymieszać 1-2 łyżki mąki,jogurtu i wody. Do tego dodać parę łyżek gotującego wywaru z pulpetów i wymieszać tak aby nie było gród. Następnie powoli wlać do gotujących się pulpetów i zagotować. Jeśli jest za rzadki dorobić trochę mąki z wodą i wlać do pulpetów. Na koniec gotowania dodać posiekany pęczek kopru.
Pulpety podawać z makaronem pełnoziarnistym, ryżem lub kaszą.
Można również zamiast kopru dodać do sosu z pulpetami przecier pomidorowy!!
Życzę smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
olimpia
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 01 Gru 2008
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 15:28, 02 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Zrobiłam dzisiaj te pulpeciki na obiad, ale podłam z kalafiorem zamiast makaronem. Całość smakowała pysznie i była sycąca. Aha i można nie dodawać jajka i pietruszki ani jogurtu ja dzisiaj tak zrobiłam, cebulkę starłam zamiast kroić. To tyle na temat wariacji z tym daniem smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 10:54, 09 Gru 2016 Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za koperkiem, ale do takich pulpecików pasuje on idealnie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wto 14:41, 19 Cze 2018 Temat postu: |
|
|
Pycha!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|