Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pizza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Dania obiadowe *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Pon 0:19, 16 Mar 2009    Temat postu: Pizza

Pizza pelnoziarnista
Na ciasto:
• 250 g maki pełnoziarnistej
• 1/3 lyzeczki soli
• 200 ml cieplej wody
• 2 lyzki oliwy z oliwek
• 1 lyzka drozdzy

Dodatki
• 4 srednie pomidory
• 2 papryki
• male opakowanie oliwek bez pestek
• 100 g startego zoltego sera
• ewentualnie pol paczki mrozonego szpinaku

Make, sol i drozdze wymieszac w misce. Wlac ciepla wode z oliwa i wyrabiac ciasto około 5 minut. Odstawic do wyrośnięcia w cieple miejsce na 1 – 1.5 godz.
Kiedy ciasto wyrosnie, uformowac z niego cieki okrągły lub prostokątny placek i ułożyć na nim surowe warzywa i ewentualnie mrozony szpinak. Na koncu posypac serem.
Pizze upiec na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 C przez około 20 – 25 minut.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Goya
adeptka koktajlowa
adeptka koktajlowa



Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: USA

PostWysłany: Pon 0:23, 16 Mar 2009    Temat postu:

Dziewczyny ta pizze dzis zrobilam na obiad, byla nie samowita z mezem zjedlismy cala - sama jestem w szoku...
Jednak ja ja troche zmodyfikowalam:
na ciasto dalam sos zrobiony z : lyzeczki przecieru i keczupu do tego czosnek wycisniety i ziola. wymieszalam wszystko i na ciasto, na to dopiero skladniki.
dodalam jeden pomidor (4 to za duzo)
niecala papryke (bo mialam bardzo duza)
dodalam 2 pieczarki
i dodalam szpinak, ale nie mrozony, tylko normalny swiezy.
a reszta byla tak samo jak w przepisie :))))
POLECAM!!!!


Ostatnio zmieniony przez Goya dnia Pon 0:24, 16 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Joan
arcymistrz koktajli
arcymistrz koktajli



Dołączył: 10 Lis 2007
Posty: 1000
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kunice k/Legnicy

PostWysłany: Wto 19:41, 17 Mar 2009    Temat postu:

no to juz mam obiad na weekend!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Izabela
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 23 Sty 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon 20:27, 23 Sty 2012    Temat postu:

Super prze[isy tylko dlaczego nikogo tu niema. Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kolorado
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 15 Maj 2012
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:59, 15 Maj 2012    Temat postu:

takich przepisów na pizzę jest pełno w internecie, jkażdy ma swój wyprobowany ja uważam że najlepszy jest ten: * 250 g mąki pszennej
* 15 g świeżych drożdży (mogą także być suszone, odpowidnią wielkość znajdziecie na opakowaniu)
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżka oliwy (może być także olej, ja preferuje rzepakowy ze względu na neutralny posmak)
* 150 ml ciepłej wody

Drożdże należy rozpuścić wraz z 1 łyżeczką cukru w 50 ml ciepłej wody (woda musi być ciepła bo inaczej drożdże nie będą pracować ale nie może być wrząca). Rozrobione drożdże nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż zaczną pracować – zauważycie pęcherzyki na powierzchni, a ilość płynu się podniesie.
Następnie należy do miski przesiać mąkę wraz z solą. Dodać drożdże i pozostałe 100 ml wody. Wyrobić elastyczne ciasto ręką, nie polecam używać w tym celu miksera, gdyż ciasto jest dość klejące. Pod koniec wyrabiania należy dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju. Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, będziecie potrzebować ok półtorej godziny w tym czasie warto pokroić i przygotować ulubione dodatki.

Po tym czasie wyjąć ciasto na opruszony mąką blat. Ciasto należy rozwałkować lub uformować ręcznie, robimy w tym celu placek o średnicy 30-40 cm, następnie przekładamy go na wysmarowaną oliwą blachę, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pizzę pieczemy 15 minut na górnej półce piekarnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cygnus
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 26 Mar 2014
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:08, 18 Kwi 2014    Temat postu:

Izabela napisał:
Super prze[isy tylko dlaczego nikogo tu niema. Pozdrawiam


Ponieważ to forum powoli umiera Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
majmaj
koktajlowy beniaminek
koktajlowy beniaminek



Dołączył: 06 Sie 2014
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:26, 06 Sie 2014    Temat postu:

Właśnie widzę, że ruch marny...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 9:29, 21 Maj 2015    Temat postu:

Marny, ale coś chyba drgnęło w ostanim czasie.

Pizza bardzo pyszna, robiłem już z tego przepisu więc mogę polecić :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Śro 14:13, 27 Gru 2017    Temat postu:

Szkoda że nie ma nikogo nowego na forum
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kuchciarz
ekspert koktajlowy
ekspert koktajlowy



Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon 9:59, 03 Wrz 2018    Temat postu:

Dalej nikt?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Dania obiadowe *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin