Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kasandra
koktajlowe guru

Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:13, 12 Maj 2009 Temat postu: NALEŚNIKI Z FARSZEM Z KASZY GRYCZANEJ I SERA |
|
|
Przepis z książki kucharskiej Doktora podaję na prośbę Goyi.
6porcji-1 porcja zawiera ok.380 kcal.
Ciasto:
-1 i 2/3 szklanki mąki (najlepiej razowej)
-2 jajka
-1 szklanka chudego mleka
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól
Nadzienie:
-1/2 szklanki kaszy gryczanej
-200g zmielonego twarogu
-1 cebula
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-1 jajko
-olowa z oliwek
Kaszę ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu.W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem,przesianą mąką i odrobiną soli.Wyrobić gładkie ciasto,rozrzedzić ciepłą wodą,dodać oliwę i ponownie wymieszać.Usmażyć cienkie naleśniki.Przygotować farsz mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną na oliwie drobno posiekaną cebulką.Do masy dodać surowe jajko,sól,pieprz do smaku i wymieszać.Jeżeli nadzienie jest zbyt suche dodać 2 łyżki śmietany.Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem,zwinąć w rulony.Przed podaniem naleśniki podsmażyć.
Dziewczyny,te naleśniki są pyszne.Zamiast mleka krowiego można dać sojowe.Zrobiłam tak kiedyś i też były pyszne!!!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Goya
adeptka koktajlowa

Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Wto 14:34, 12 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
merci :))))
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Goya
adeptka koktajlowa

Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Śro 0:18, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
dziewczyny polecam danie palce lizac - uwielbiam ten farsz, nawet nie przypuszczalam, ze jest taki dobry -
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasandra
koktajlowe guru

Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 0:28, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Goya,ja też robiłam dzisiaj te naleśniki tzn.niezupełnie te bo trochę poeksperymentowałam.I tak: do farszu zamiast twarogu dałam tofu (własnej roboty) natomiast ciasto naleśnikowe składało się z mąki białej i razowej pszennej,mleka sojowego w proszku, wody i soli.Były pyszne,w smaku prawie takie same jak oryginalne.Zostały mi jescze na jutro,obiad będzie z głowy,dorobię tylko jakąś surówkę.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Goya
adeptka koktajlowa

Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Śro 0:43, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Kasandra supper pomysl swietna zamiana skladnukow ja mam czasami z tym problem nie mialam mleka tylko sojowe waniliowe - nie wedzialam czy dodac, wreszcie poszlam do sklepu i kupilam mleko
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kasandra
koktajlowe guru

Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 0:57, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Goya,dobrze że poszłaś do sklepu po mleko.Sojowe waniliowe nie bardzo by się nadawało do tych naleśników.Myślę że aromat wanilii wyrażnie by się "kłócił" ze słonym farszem ze smażoną cebulką.Natomiast świetnie by się nadawało do naleśników na słodko. Czasem robię np.naleśniki z jabłkami.
Z jabłek wykrawam tylko gniazda nasienne potem kroję je (jabłka,nie gniazda...hehehe...) w kostkę razem ze skórką.Pokrojone jabłka wrzucam do rondelka,wlewam kilka łyżek wody,dodaję trochę cynamonu i duszę aż będą miękkie.Gdy trochę przestygną nadziewam nimi naleśniki.Jeśli weżmie się jabłka słodkie to można już nie dosładzać,można dodać np.rodzynek
Przyrządzone w ten sam sposób jabłka są też pyszne z ciemnym ryżem.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Goya
adeptka koktajlowa

Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Śro 1:11, 13 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
waw swietny pomysl
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuchciarz
ekspert koktajlowy

Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 11:48, 10 Lip 2017 Temat postu: |
|
|
Do farszu dorzucę chyba jeszcze trochę mięsa :D
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuchciarz
ekspert koktajlowy

Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 13:59, 20 Gru 2017 Temat postu: |
|
|
I wyszło świetnie :)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuchciarz
ekspert koktajlowy

Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 9:58, 03 Wrz 2018 Temat postu: |
|
|
Polecam!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|