Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 14:37, 16 Kwi 2008 Temat postu: Lasagne |
|
|
Lasagne (zamiast makaronu używamy plastrów selera)
Duży seler obieramy i kroimy na cieniutkie plastry i wrzucamy na wrzątek na 1 min, wyciągamy i odsączamy z wody.
Sos:
- 1 puszka pomidorów z puszki lub kilka swieżych pomidorów bez skórki
- 1 duża pietruszka
- 20 dkg pieczarek
- 1 większa cebula
- 1 mały kartonik sosu pomidorowego (np Primo Gusto)
- sól, pieprz, czosnek, zioła do potraw włoskich
- 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego
- 20 dkg mozarelli
Na małej ilości oliwy podsmażamy mięso z indyka lub kurczaka, po ok 20 min dodajemy cebulę, pieczarki i startą na grubych oczkach pietruszkę, wysiśnięty ząbek czosnku i resztę przypraw. Jak już wszystko będzie miękkie dodajemy pomidory i jeszcze razem dusimy.
Do żaroodpornego naczynia wlewamy na dno troszkę sosu pomidorowego i na nim układamy plastry selera, na to wykładamy sos i posypujemy startą mozarellą i układamy kolejną warstwę selera....i tak do zapełnienia naczynia....na wierzchu ma być w-wa sosu i mozarella...zapiekamy w piekarniku ok 40 min na 180 stopni....czasami wychodzi krócej, trzeba sprawdzać widelcem czy seler jest już miękki...najlepsze jest jak trochę wystygnie i smaki wzajemnie przejdą a jeszcze lepsze na drugi dzień
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
afrodytaspa
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 10:24, 30 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Mmmm... Brzmi bardzo apetycznie :D
|
|
Powrót do góry |
|
|
Goya
adeptka koktajlowa
Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Wto 1:52, 31 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ciekawe i smakowite... moze odwaze sie zrobic
|
|
Powrót do góry |
|
|
malaga
koktajlowe guru
Dołączył: 12 Sty 2009
Posty: 630
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:16, 31 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ja to bym musiała zrobić pojedynczą porcję, bo na selera to mi się facet nie da namówić...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Noelka
ekspert koktajlowy
Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 9:24, 31 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
To może zamiast selera cukinia, też może być dobre.
|
|
Powrót do góry |
|
|
forencka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 11:11, 11 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jak plastry selera będą cienkie, to się chłopina nawet nie zorientuje co je ;)
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 8:30, 29 Maj 2017 Temat postu: |
|
|
Kolejny przepis do mojej kolekcji :D
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 13:11, 23 Lip 2018 Temat postu: |
|
|
MImo wszystko jednak lepiej smakuje z makaronem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|