Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
monique
Adminka
Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 185
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Pon 15:09, 02 Lip 2007 Temat postu: KALAFIOR Z POMIDORAMI |
|
|
Kalafior z pomidorami
Skladniki
1 mały kalafior
2-3 pomidory
1 cebula (10 dag)
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki masła
szczypta suszonej bazylii lub kilka listków świeżej
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie
Kalafior umyć, osączyć, odciąć różyczki;
Różyczki kalafiora wrzucić na wrzącą, osoloną i lekko osłodzoną wodę. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Wyjąć, osączyć;
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W głębokim rondlu zeszklić na margarynie;
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli;
Pomidory umyć, sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Dodać do cebuli;
Obgotowane różyczki kalafiora wrzucić do rondla. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem;
Wszystko razem gotować na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje;
Przed podaniem posypać koperkiem. SMACZNEGO
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
JoeM
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 05 Kwi 2009
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 17:09, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
[url="http://www.dieta.pl/l/?i=208591&a=5938934"]Dieta.pl | Aktywacja [/url]
|
|
Powrót do góry |
|
|
sarenka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 8:48, 13 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Przepis jest bardzo podobny do przepisu z książki kucharskiej doktora "Kalafior zapiekany"
1 średni kalafior
2 pomidory
1 łyżka sezamu
50 g twardego żółtego sera
1/2 szklanki mleka
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy lub łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
Umytego kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo np. na parze. zagotować mleko z pokrojona na drobno cebulą i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło, wsypać mąkę, zamieszać, następnie wlać mleko z cebulą. Powinien powstać gęsty sos beszamelowy, należy go doprawić do smaku przyprawami. Ułożyć kalafior w naczyniu żaroodpornym, pomidor pokrojony na ćwiartki, polać to sosem, posypać startym serem i sezamem. Zapiekać 20 min w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
Dla mnie było trochę za mdłe i doprawiłam jeszcze odrobiną chili.
Ostatnio zmieniony przez sarenka dnia Pon 8:49, 13 Lip 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
forencka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 26 Mar 2009
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią 10:45, 11 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Do beszamelu dodałabym morze świeżo startej gałki. Świetna jest też do ziemniaków i do białych sosów do ryby lub makaronu. Taką całą gałkę ma w swojej ofercie chyba kotanyi czy jak się to pisze :) niedrogo, a różnica w stosunku do mielonej ogromna
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 9:54, 11 Kwi 2016 Temat postu: |
|
|
Do tej pory nie przepadałem za połączeniem kalafiora i pomidorów, ale muszę zmienić swoje zdanie :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 12:49, 19 Sty 2018 Temat postu: |
|
|
Próbował ktoś tego? Naprawdę warto!
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuchciarz
ekspert koktajlowy
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 14:58, 08 Mar 2019 Temat postu: |
|
|
Nikt nic?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|