Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Goya
adeptka koktajlowa
![adeptka koktajlowa adeptka koktajlowa](http://img258.imageshack.us/img258/7141/28mm9.gif)
Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 291
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: USA
|
Wysłany: Sob 6:11, 14 Mar 2009 Temat postu: Baklazany zapiekane z kurczakiem |
|
|
Przepis :
* 3 bakłażany
* 2 filety z kurczaka
* słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
* 4 ząbki czosnku
* oliwa z oliwek
* zioła prowansalskie
* sól
* pieprz
Sposob przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości około 1/2 cm, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut.. Bakłażany starannie opłukać i osuszyć, a następnie podsmażyć (na półtwardo) na oliwie. Filety z kurczaka pokroić na cztery części, posypać ziołami Układamy jedną warstwę bakłażanów w posmarowanym naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekanym czosnkiem i przyprawami, na to układamy filety z kurczaka. Na kurczaku kładziemy suszone pomidory z zalewy, na to następną warstwę bakłażanów. Wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C. Podawać na gorąco z ryżem i surówkami.
Ja dodalam oliwki - super wyszlo, podalam z kasza, bo akurat to mialam w domciu
a i nie znalazlam suszonych pomidorow to dodalam prawdziwe i z tego sie wylalo troszke wody - bylo troche wodniste,
Moj maz sie zajadal smakowalo mu jak nic, az bylam w szoku..
a mi tak nawet nawet ... moze troche zatluste.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Kairo
młodsza koktajlowiczka
![młodsza koktajlowiczka młodsza koktajlowiczka](http://img258.imageshack.us/img258/1382/18cn7.gif)
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob 8:39, 14 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Strasznie mnie ten przepis intrygował w książce, już wiele razy zastanawiałam się czy go sobie zrobić. Jeszcze się nie zdecydowałam, no ale kto wie....
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Favola
koktajlowy beniaminek
![koktajlowy beniaminek koktajlowy beniaminek](http://img216.imageshack.us/img216/8246/08ex9.gif)
Dołączył: 31 Maj 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 12:19, 14 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Pycha, ale faktycznie bardzo tłuste. Bakłażan przy podsmażaniu bardzo "pije" oliwę. Następnym razem zrobię z pominięciem podsmażania bakłażana. Powinno być lżejsze.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
Favola
koktajlowy beniaminek
![koktajlowy beniaminek koktajlowy beniaminek](http://img216.imageshack.us/img216/8246/08ex9.gif)
Dołączył: 31 Maj 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 13:52, 09 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Nie podsmażałam bakłażana i już zapiekanka nie pływa w tłuszczu. Jest PYCHA!
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
kuchciarz
ekspert koktajlowy
![ekspert koktajlowy ekspert koktajlowy](http://img146.imageshack.us/img146/9793/48lh5.gif)
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 10:09, 05 Sie 2016 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam połączenie bakłażanów z kurczakiem. Dla mnie to coś naprawdę świetnego.
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
kuchciarz
ekspert koktajlowy
![ekspert koktajlowy ekspert koktajlowy](http://img146.imageshack.us/img146/9793/48lh5.gif)
Dołączył: 05 Maj 2015
Posty: 447
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 16:37, 22 Mar 2018 Temat postu: |
|
|
A wy próbowaliście tego przepisu?
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
|