Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna Forum o Żywieniu Strukturalnym

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sklarowane masło gee

 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Archiwum *
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon 17:29, 30 Lip 2007    Temat postu: sklarowane masło gee

Pod wpływem ogrzewania masła zmieniają się jego właściwości chemiczne, z tłuszczu nasyconego staje się jednonienasyconym, podobnie jak oliwa z oliwek. Nadaje się do przechowywania w lodówce przez okres 1 miesiąca.
Potrzebne są 2 kostki prawdziwego masła niesolonego bez żadnych dodatków typu olej.
Masło drobno pokroić, włożyć do garnka lub rondelka najlepiej o grubym dnie i powoli ogrzewać, trzeba się postarać aby nie doprowadzać do wrzenia. Masło topi się i klaruje ok. 50 minut. Na powierzchni pojawia się piana i wypływają wszystkie zanieczyszczenia. Stopniowo opadają na dno gdzie tworzy się gruby kożuch. Przecedzamy przez sito wyłożone gazą (świetnie sprawdzają się papierowe filtry do kawy) po wystudzeniu przelewamy do słoiczków i trzymamy w lodówce.
Używamy do potraw jak innych tłuszczów.
Nadaje potrawom fajny smaczek, można odgrzać np naleśniki, warzywa, dodawać do kaszy, ryżu - zresztą do czego się chce.

PS. NAJLEPSZY TEMAT NA TYM FORUM - PONAD 166.000 ODWIEDZIN
KLIKNIJ TUTAJ
Powrót do góry
Zobacz profil autora
el moni
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 118
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:50, 30 Lip 2007    Temat postu:

Maziaczek, rozumiem, że ty używasz takiego masła. Mam pytanie, jakie masło przetapiasz? Ja kupuję osełkę górską pochodzi z ekologicznie czystych terenów, jak napisane jest na opakowaniu. Czy to masło się nadaje do przetopienia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maziaczek
młodsza koktajlowiczka
młodsza koktajlowiczka



Dołączył: 27 Cze 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pon 18:07, 30 Lip 2007    Temat postu:

osełka górska - jak najbardziej się nadaje.
prawdziwe masło powinno mieć co najmniej 82% tłuszczu, często używam masła PRESIDENT lub masła irlandzkiego - nazwy dokładnie nie pamiętam bo już dawno gee nie robiłam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Forum o Żywieniu Strukturalnym Strona Główna -> * Archiwum *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
Regulamin