|
Forum o Żywieniu Strukturalnym
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SylwiaO
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 303
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:06, 22 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Katarinko - szpinak to sprawa indywidualna (ja uwielbiam od zawsze). Bardzo zdrowy i mało kaloryczny, ma b.dużo żelaza.
Ja zagotowuję w garnuszku z 1/2 szkl. mleka i solą do smaku, ew. ząbek zgniecionego czosnku.
Moja mama dodatkowo dawała łyżkę masła i mąki, i żółtko. - ale to choc pyszne niezbyt strukturalne:)))
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
zlamandy
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 16:58, 22 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Fondue chińskie
2 litry rosołu z kury lub wołowiny
40 dag piersi indyka
40 dag polędwiczek wieprzowych
40 dag polędwicy wołowej
1 pęczek dymki
5 łyżek sosu sojowego
kawałek imbiru
6 łyżek oleju z pestek winogron
3 łyżki wódki
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
szczypta chili
3 ząbki czosnku
25 g suszonych prawdziwków
1 cebula naszpikowana 5 goździkami
1/2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
1 cytryna
sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania :
Namocz grzyby w wodzie. Potem zagotuj, pokrój w paseczki i wrzuć do rosołu. Wlej także wywar grzybowy, jeśli jest smaczny.
Dodaj jeszcze do zimnego rosołu cebulę z goździkami, liście laurowe, sok
wyciśnięty z cytryny i kilka pasków skórki cytrynowej.
Wsyp troch świeżo zmielonego pieprzu. Teraz zrób marynatę do mięs.
Utrzyj olej z wódką i sosem sojowym. Pokrój mięsa w cienkie paski, każde włóż do innej miseczki. Równo rozdziel marynatę, wlej do miseczek. Wołowinę przypraw jeszcze chili i pieprzem.
Mięso indyka utartym imbirem (pół łyżeczki), a wieprzowinę czosnkiem i
przyprawą "5 smaków".
Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Na pół godziny przed podaniem fondue na stół, zagotuj rosół na kuchence. Sprawdź, czy jest naprawdę esencjonalny, aromatyczny.
Przy tego rodzaju fondue to właśnie bulion nadaje mięsom smak.
Jeśli goście lubią pikantne jedzenie, wrzuć ostrą papryczkę.
Możesz dodać duże kawałki selera, więcej grzybów lub cytryny.
Ułóż na małych półmiskach mięsa, w niedużych naczyniach sosy, pikle, świeże warzywa (pomidory, plasterki ogórka, paski świeżej papryki), a w pojemniczkach przyprawy i dipy (wedlug wlasnego uznania).
Podaj kilka gatunków pieczywa.
Przygotuj dla każdego gościa tradycyjny nóż i widelec, a także widelec do
fondue.
Jeśli masz siteczka, koniecznie podaj także pokrojone na nieduże kawałki
warzywa : różyczki brokułów, plasterki marchewki, białej rzodkwi, pociętą dymkę i co masz zielonego pod ręką.
Na siteczku tworzy się bowiem kompozycje mięs i warzyw.
Długim widelcem jada się to founde tradycyjnie, czyli nadziewa na widelec kawałek mięsa, zanurza w rosole na 3 - 4 minuty, kładzie na talerz, polewa sosami, dekoruje pysznymi dodatkami i zjada.
Na koniec - zgodnie z chińskim rytuałem - rozlewa do miseczek bulion, który pachnie wszystkim co się w nim gotowało.
Do chińskiego kociołka można podać - zamiast chleba - miskę ryżu ugotowanego na sypko.
I białe lub lekkie , czerwone wino
Ostatnio zmieniony przez zlamandy dnia Czw 16:59, 22 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Katarinka
młodsza koktajlowiczka
Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 100
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw 17:13, 22 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki Sylwio za przepis:) Co do fondue chińskiego to nie mam pojęcia czy jest to potrawa strukturalna, po przepisie widać, że jest interesująca i na pewno pyszna, ale polędwiczki wieprzowe i wołowe nie są na liście produktów strukturalnych, podobnie jak wódka, kilku pozostałych składników też nie jestem pewna...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Noelka
ekspert koktajlowy
Dołączył: 15 Sty 2009
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 15:12, 23 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Chyba jednak nie jest strukturalne, co nie zmienia faktu, że rzeczywiście zapowiada się nieźle. Jak go zrobisz raz na miesiąc to nic się nie stanie, będzie mieścić się w tych 30% niestrukturalnych
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kasandra
koktajlowe guru
Dołączył: 31 Sty 2009
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 19:34, 31 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Cześć dziewczyny,
kupiłam sobie "Odchudzającą książkę kucharską",przejrzałam ją i do dzieła.Dzisiaj na obiad zrobiłam sobie omlet z grzybami wg przepisu "Omlet z pieczarkami lub soczewicą".Pieczarki zastąpiłam grzybami leśnymi.Mam ich sporo zamrożonych,własnego zbioru.Myślę,że z powodu tej zmiany potrawa nie straciła na wartości.Smakowało wyśmienicie. Jadłam zagryzając liśćmi sałaty.
Wypróbowałam już kilka innych przepisów np.na kaszę gryczaną z soczewicą,klopsiki mięsno-szpinakowe z brązowym ryżem,czy filet z ryby z duszonymi warzywami.Wszystkie potrawy były bardzo smaczne.
Oczywiście na tych kilku potrawach nie poprzestanę,zamierzam wypróbować większość przepisów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
amplexus
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 19 Sie 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 23:20, 31 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Warto, warto. Ja już dłuższy czas wykorzystuje te przepisy a nawet połowy nie wykorzystałam.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Dorunia
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południe kraju
|
Wysłany: Czw 20:03, 05 Lut 2009 Temat postu: |
|
|
Zlamandy - może w swoim przepisie wyrzucisz niestrukturalne składniki i umieścisz w dziale PRZEPISY ? Wygląda bardzo smakowicie :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
sarenka
koktajlowy beniaminek
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 12:45, 08 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
SylwiaO napisał: | Katarinko - szpinak to sprawa indywidualna (ja uwielbiam od zawsze). Bardzo zdrowy i mało kaloryczny, ma b.dużo żelaza. |
Szpinak nie ma aż tak dużo żelaza. Zwykła pietruszka naciowa ma go więcej. Zrobił karierę przez pomyłkę bo ktoś kto badał zawartość składników w szpinaku postawił przecinek nie w tym miejscu gdzie należało Ale fama poszła w świat
|
|
Powrót do góry |
|
|
Emulor
koktajlowa specjalistka
Dołączył: 18 Kwi 2009
Posty: 359
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 11:39, 12 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
i biedne dziecie musiały jeść ten wstrętny szpinak...:)
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|